Makanan dan Kita

Rakyat Malaysia secara amnya kebelakangan ini kelihatan amat gemar untuk makan, makan dan makan. Tidak kira usia, di mana dan bila, sudah pasti makan adalah satu kemestian dalam kehidupan seharian. Seperti tidak ada perkara lain tidak penting lagi selain makan.

 

Saya masih ingat, ketika kecil dahulu, kami sekeluarga akan makan apabila perlu dan mengikut waktu makan sahaja. Tidak ada kudap-kudapan dikudap sesuka hati. Jika teringin makan aiskrim kon yang dijaja rumah ke rumah oleh Uncle Ais Krim, sebulan sekali atau dua bulan sekali sahaja tercapai. Ais krim dikategorikan dalam senarai makanan berbahaya yang boleh membawa selesema ketika itu. Apabila ke pawagam, kami dapat rasa jugalah sedikit kudap-kudapan.

 

Keadaan ini berubah sejak saya sudah mula bekerja pada 1989.  Walaupun gaji tidak seberapa, namun saya dapat jugalah makan ais krim atau makanan kegemaran tanpa halangan. Itu bukan bermaksud ibu bapa saya tidak beri makanan yang secukupnya.  

 

Pada hari-hari tertentu sahaja seperti hari Ahad dan pada hari Deepavali sahaja akan dapat rasa nikmat kari ikan, kari ayam atau kari kambing. Pada hari-hari biasa, makanan ala kadar sahaja dimasak tetapi tetap berkhasiat. Jika keadaan terdesak, kami layan juga bubur kosong bersama oorukaai. Mungkin keadaan kami ini tidak sama dengan anak-anak daripada keturunan lain atau keluarga ‘berada’ ketika itu.

 

Kebelakangan ini saya dapati kedai-kedai makan di negara kita dibuka di setiap penjuru. Warung kecil, restoran kecil dan besar, kedai mamak, kedai makanan segera ala barat, pasar raya dan mini mart boleh didapati baik di bandar besar dan kecil. Kita dilimpahi dengan makanan. Ini cuma baik dari segi pertumbuhan ekonomi untuk negara kita.

 

Walaupun keadaan ekonomi negara akan maju dan peluang pekerjaan akan bertambah, itu bukan bermaksud keadaan kehidupan dan kesihatan rakyat juga bertambah baik. Apa yang berlaku adalah sebaliknya.

 

Kurangnya kawalan dan teguran, malah ibu bapa sendiri menggalakkan anak-anak mereka mengambil makanan ringan dan yang tidak berzat tanpa had mengundang risiko kesihatan pada usia muda. Malas serta tidak aktif, lebih-lebih lagi dengan adanya telefon pintar di tangan adalah antara punca obesiti dan penyakit kronik lain dalam kalangan warga tua dan muda.

 

Rakyat Malysia dan kerajaan Malaysia harus berwaspada. Operasi waktu kedai makan harus diubah. Kita tidak perlukan kedai makan dibuka sehingga 24 jam. Cukuplah beroperasi dari jam 7 pagi hingga 8 malam sahaja. Begitu juga dengan pasar raya dan mini mart. Pada masa pendamik Covid-19 melanda, kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan. Rakyat boleh pula ikut pada masa yang ditetapkan dan gejala sosial juga turut berkurang. Nafsu untuk makan berlebihan boleh pula dikawal sendiri.

 

Satu lagi perkara adalah berkenaan dengan pembaziran makanan. Rakyat kita amat tamak apabila nampak makanan yang banyak dan pelbagai, terutamanya di majlis-majlis perkahwinan dan di bazar. Rambang mata, semua makanan diambil seperti boleh ditelan sekali gus. Akibatnya semua makanan itu akan menjadi santapan tong sampah juga akhirnya.

 

Jika kita ingin hidup sihat dan panjang umur, bukan disuruh ikat perut. Yang perlu dilakukan adalah nafsu makan harus dikawal sepenuhnya. Makan makanan berkhasiat. Kurangkan pengambilan makanan dan minuman manis. Begitu juga dengan pengambilan garam. Senaman perlu ditingkatkan. Semoga kita menjadi contoh rakyat tersihat di mata dunia. 

 

[M. Mahendran dilahirkan di Bentong, Pahang. Beliau berkecimpung dalam bidang penulisan cerpen Bahasa Malaysia dan Tamil sejak tahun 1987. Cerpen Mahendran termuat dalam antologi seperti Menara (1988), Menara 4 (1991), Tanpa Mengira Warna (1993), Vanakam (2002), Segugus Aksara Sealur Kasih (2003), Busana Bahasa (2019), Landasan Hidup (2020), Peluru Aksara (2020), dan Lakaran Diri (2022). Kumpulan cerpen Mimpi dan Impian (2013) merupakan terjemahan dalam Bahasa Malaysia yang dilakukan oleh beliau untuk penulis veteran Tamil, mendiang M. Ramaiah. Karupaya (2018) adalah kumpulan cerpen sulung Mahendran dalam Bahasa Malaysia manakala Thalaivar (2021) kumpulan cerpen Tamil. Mahendran salah seorang pengasas Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan) pada tahun 1999 dan beliau dipilih memegang jawatan pengerusi pada tahun 2023. Sila klik di sini untuk lebih banyak karya Mahendran.]