2.06.2024
Saya sudah bangun pada jam 6 pagi. Oleh kerana 5.30
pagi pun sudah mula cerah dan ia menembusi bilik hotel kami; saya tidak boleh
sambung tidur. Raymond sedang tidur
dengan nyenyaknya.
Setelah membersihkan diri, saya turun ke bawah
bersendirian untuk bersarapan di restoran. Seperti biasa, menu sarapan di hotel
ini juga terdiri daripada makanan tradisi India.
Setelah bersarapan, saya lepak di lobi hotel CR
Grande sambil membelek-belek akhbar Thinath Thanthi dan The
Hindu. Di depan hotel tersebut kelihatan sederet bangunan kedai. Ia terdiri daripada hotel, kedai makan,
kedai automobil dan kedai pakaian. Masih kedengaran bunyi hon kenderaan tanpa
henti.
Sudah bosan duduk di bawah, saya kembali ke bilik.
Kelihatan Raymond sudah bangun. Setelah Raymond bersiap, kami berdua turun
bersama bagasi kami. Bagasi diletak di ruang lobi. Jurupandu kami, Raaji pun
kelihatan di situ. Dia sudah bersarapan.
Saya menemani Raymond ke ruang makan. Saya cuma minum jus betik.
Selepas itu, bagasi kami dimasukkan ke dalam bonet kereta.
“Ok, polaanggalaa?” Raaji tanya kami seperti
biasa. Kami pun kata, ok.
Kami menuju ke Azhagar Koil, di Madurai.
Dalam masa 40 minit, kami sudah tiba perkarangan
kuil Azhagar. Perjalanan menuju ke kuil ini mengingatkan saya, jalan
menuju ke Air Terjun Chammang di Bentong. Kawasan berbukit dan hutan sepanjang
jalan memang menarik perhatian. Dalam masa tiga hari di Tamil Nadu, ini kali
pertama saya melihat kawasan sebegini.
Kelihatan beberapa ekor kera dan anjing menyusuri
jalan. Juga kelihatan penyembah/pengikut Azhagar berjalan melalui anak sungai,
berkaki ayam menuju ke kuil.
Saya berbaju jippa kali ini. Oleh kerana
sukar berjalan dengan veshti, saya lebih gemar berseluar panjang sahaja.
Seperti biasa, Raymond akan memakai veshti atas seluar pendeknya sebelum
masuk ke dalam kuil.
Kami tidak berbaris di barisan panjang untuk
bersembahnyang/darshan. Hanya di berhala yang kurang orang beratur
sahaja, kami berbuat demikian. Untuk mendapatkan darshan dengan segera,
perlu dibayar jumlah tertentu kepada mereka yang berkenaan. Mereka akan membawa pengunjung ke bahagian depan
dengan menggunakan lorong pintas. Kami pernah melakukan sedemikian di kuil
Rameshwaram semalam.
Semasa mengelilingi dalam kuil, kelihatan seekor
kera sedang duduk seperti menanti seseorang. Apabila ternampak seorang
pengunjung wanita membawa beg plastik di hadapannya, dengan pantas kera itu
merampas beg itu.
Terdapat pisang sesikat dan kelapa sebiji dalam
beg. Pisang diambil dan kelapa dibiarkan dalam beg. Kera itu melompat memanjat
dinding berhampiran dengan tangkas. Kejadian sama seperti ini saya pernah
melihat di Batu Caves. Kelakuan kera itu tidak menjadikan keluarga wanita itu
menjadi marah atau takut. Mereka merelakan sahaja.
Raaji membawa kami ke kuil Kalazhagar yang
tidak jauh dari situ. Kami berkaki ayam dari luar dan berjalan agak jauh
sedikit untuk masuk ke dalam kuil. Kebanyakan gopuram kuil di sini,
tinggi-tinggi belaka. Kami tidak berbaris untuk darshan.
Ternampak seorang tua memegang cerut yang sudah
dibakar ditangan. Orang tua itu menceritakan beberapa kisah mengenai kuil dan
dewa Kalazhagar ini. Kuil ini dikatakan dibina 1,300 tahun yang lampau.
Setelah letih berjalan, kami menuju ke tempat Raaji
menanti kami. Di sini pun ada sahaja yang datang meminta wang. Seorang tukang
tilik memaksa kami untuk ditilik. Dia mengejar kami. Kami berjalan dengan
pantas untuk menghindarinya.
Di luar kuil Azhagar, di kawasan berumput
dan di bawah pokok-pokok neem kelihatan beberapa keluarga sedang
mengorbankan kambing dan memasak dagingnya. Kemudian mereka akan menjamu selera
bersama keluarga. Ini dilakukan demi bayar nazar.
Makan tengah hari pada hari ini, kami makan di
kedai makanan Cetti, di Madurai.
Kebanyakan masakan di sini adalah menu non vege dan
pedas. Saya minta saambar. Wanita yang sedang menghidangkan makanan atas
daun pisang kami, mungkin pelik dengan solan saya. Katanya “No, saambar here!”
Nasib baik ada rasam. Ia menyelamatkan keadaan dan rasanya pun memang
‘first class’.
Inilah kali pertama saya ke sebuah restoran yang
tidak ada menu saambar, itu pun di India.
Perut sudah kenyang, mata pun sudah mengantuk.
Raaji memandu keretanya dengan memasang lagu-lagu Tamil 80-an dan 90-an. Dia
turut menyanyi. Saya dan Raymond tersengguk-sengguk.
Kereta Toyota Etios bergerak lancar di lebuh raya
menuju ke daerah Tanjavur. (bersambung)
(Karya ini disiarkan tanpa suntingan sebagaimana
diterangkan di sini]
[M. Mahendran dilahirkan di Bentong,
Pahang. Beliau berkecimpung dalam bidang penulisan cerpen Bahasa Malaysia dan
Tamil sejak tahun 1987. Karupaya (2018) ialah kumpulan cerpen sulung
beliau manakala Thalaivar (2021) kumpulan cerpen
bahasa Tamil. Mahendran salah seorang pengasas Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan)
pada tahun 1999 dan beliau dipilih memegang jawatan pengerusi pada tahun 2023.
Karya-karya Mahendran boleh dibaca di portal Sastera Kavyan dan Eksentrika.]