Kali pertama saya menjejak kaki di kapal terbang ialah apabila saya pergi ke Chennai, India. Perjalanan ke sana yang mengambil masa hampir empat jam dengan menaiki kapal terbang menjadi suatu pengalaman baharu bagi saya yang tidak pernah meninggalkan tanah air ini.
“Wah, besarnya kapal
terbang ini!” Jerit adik dengan begitu teruja.
“Syy! Jangan
menjerit,” tegur ibu.
Perjalanan dalam
kapal terbang dipenuhi dengan menonton tayangan gambar dan mendengar muzik.
Makanan yang enak juga telah dihidang dan dijamu dengan seronoknya oleh saya
dan adik bersama ayah dan ibu.
Setelah sampai di
India, saya berasa amat janggal dengan keadaan yang agak berbeza berbanding
dengan negara Malaysia. Telinga saya sakit kerana di India banyak kenderaan
yang memenuhi jalan raya. Pemandu kereta, bas dan auto suka menekan hon dengan kuat dan tidak berhenti-henti sebagai
tanda mereka memandu dengan laju.
Bukan masalah itu
sahaja di India, saya mendapati kandungan habuk di udara juga sangat tinggi dan
saya terpaksa menutup muka dengan kain setiap kali pergi ke luar.
Apabila kami
sekeluarga pergi menyempurnakan hajat di Rameswaram, saya mendapati air sungai
dan laut sangat kotor dan berbau. Ramai pelawat dan pelancong membuang sampah
di sungai dan laut.
“Kotornya air ini dan
berbau pula!” Saya mengeluh bersendirian.
“Macam mana saya nak
mandi di sini?” Tanya adik pula.
Walau bagaimanapun,
saya cuba menyesuaikan diri untuk mandi di laut dan mengikut sahaja arahan ibu ayah.
Apa yang paling saya
seronok ialah makanan di India.
“Ayah, kita melancong
ke India dan kita belum merasa makanan di sini. Mari kita mencuba makanan di
sini. Laparlah, ayah,” kata adik kepada ayah.
Di negara India wujud
perbezaan masa selama dua setengah jam berbanding di Malaysia. Walaupun jam
menunjukkan pukul 8.00 pagi, sebenarnya sudah pukul 10.30 pagi di Malaysia. Maka,
perut saya akan mula mengeroncong.
Kami dapat makan
pelbagai jenis makanan seperti tose, idli, vadai dan poori. Semua
makanan sangat sedap dan baru dimasak. Saya dapati masakan di sini kurang
menggunakan minyak dan lebih menggunakan kaedah mengukus kerana masyarakat di
sini mementingkan kesihatan.
Bukan itu sahaja,
kebanyakan makanan di India ialah makanan sayur-sayuran ataupun vegetarian. Masyarakat di sini juga
kelihatan kurus dan tidak ramai yang kelihatan obes. Hal ini mungkin kerana di
sini mereka banyak berjalan.
Setelah dua minggu
berada di beberapa tempat di negara India seperti Chennai, Thiruchirappalli dan
Madurai, saya mula merindui Malaysia. Walaupun kami gembira makan angin di
sini, saya sangat menunggu untuk pulang kerana rindukan tanah air.
Keluarga saya pun
pulang ke Malaysia. Sebaik mendarat di Malaysia, perkara pertama yang diujarkan
oleh adik ialah, “Ayah, mari kita makan nasi lemak. Saya sudah rindu akan
makanan kegemaran saya.”
“Ya, mari kita makan
nasi lemak dan minum teh tarik. Sudah rindu pula makan makanan di sini,” balas
ayah pula.
Semasa ayah memandu
kereta ke kedai nasi lemak berhampiran rumah kami, tiba-tiba saya terasa bahawa
ada sesuatu yang janggal sejak kami tiba ke Kuala Lumpur.
“Oh, ya! Tidak
kedengaran bunyi hon yang berterusan dan bising itu,” saya berkata dengan kuat
dan semua ahli keluarga mula ketawa.
Walaupun terasa juga
rindu akan lawatan tersebut yang telah mengeratkan hubungan kekeluargaan, saya
tetap mencintai negara saya Malaysia iaitu tanah tumpahnya darah kami
semua.
Heswin Chandran merupakan bekas murid sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT) dan kini pelajar di SMK Cochrane, Kuala Lumpur. Beliau seorang remaja yang mudah mempelajari sesuatu dan boleh berfikir dengan kreatif. Heswin berhasrat memperkasakan dan memartabatkan kualiti penguasaan Bahasa Malaysia dalam diri dengan berkarya.Beliau menyertai sesi Lepak Menulis Cerpen di Anak Baba (2023).