Masakan Rumah Menjimatkan

Kebelakangan ini, kenaikan harga barangan di semua tempat amat membimbangkan. Harga ayam, sayur dan lain-lain barang barang-barang lain, semakin meningkat. Kehidupan harian rakyat Malaysia agak tersekat-sekat.

Sebagai warga bumi dan warganegara ini, kita terpaksa akur. Kita tidak ada pilihan untuk melarikan diri dari dunia untuk mengelakkan kesukaran ini.

Untuk meneruskan hidup, kita harus makan. Ya, makan.  Dahulu, kita boleh menikmati sepinggan nasi ayam pada harga empat hingga lima ringgit. Kini, harga untuk makanan yang sama telah melonjak naik, lapan hingga sembilan ringgit, sedangkan kandungannya pula sudah berkurangan. Ini belum dikira bersama air minuman. Sudah pasti perbelanjaan untuk makan tengah hari sahaja, mencecah sehingga dua belas ringgit untuk seorang. Begitu juga dengan sarapan pagi yang sepatutnya boleh dibereskan setakat tiga atau empat ringgit, kini menjangkau sehingga enam atau tujuh ringgit.

Bagi yang berpendapatan lumayan dan kurang komitmen, tidak menjadi masalah. Berapa ramaikah penduduk negara ini berpendapatan tinggi? Setiap kali gaji penjawat awam atau swasta dinaikkan, setiap kali itu jugalah harga barangan keperluan harian melonjak naik.

Bagaimana pula dengan perbelanjaan keperluan lain dan untuk kecemasan? Keadaan ini amat menyukarkan rakyat Malaysia untuk menabung. Pendapatan bulanan hanya cukup-cukup pakai sahaja. Ini membuatkan ramai berhutang untuk meneruskan kehidupan mereka.

Untuk mengelakkan keadaan ini berterusan, kita perlu berjimat. Kita tidak boleh lagi berbelanja di luar setiap hari untuk mengisi perut. Dengan gaji yang tidak seberapa, kita tidak boleh berlagak atau berdegil untuk terus makan di kedai. Kita harus mengubah cara hidup kita. Ya, kita perlu berubah. Berubah ke arah penjimatan. Berubah untuk hidup bahagia dan sihat.

Apa yang kita boleh dan perlu lakukan untuk meneruskan kehidupan secara sihat dan bahagia?

Masaklah di rumah!

Ya, kita perlu mula memasak di rumah. Kebanyakan orang tahu memasak, namun mereka malas. Mereka memberi alasan kesuntukan masa menghalang untuk berbuat demikian. Ini adalah tidak benar.

Sejak dahulu lagi, baik petani di bendang, mahupun mereka yang menoreh pokok getah, semua rajin membawa bekal dari rumah. Baik yang dimasak pada waktu pagi ataupun yang dimasak sehari sebelum itu. Walaupun masakan mereka cuma ala kadar, ia tetap mengenyangkan dan memberi tenaga untuk meneruskan kerja mereka.

Kita tidak boleh lagi memberi alasan lapuk untuk terus makan di kedai. Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu seperti ini, semua warga Malaysia harus tahu memasak. Di negara China dan Jepun, sejak pra sekolah prasekolah lagi kanak-kanak sudah diajar cara-cara memasak dan mereka sungguh terangsang.

Memasak bukanlah suatu perkara yang susah. Ia boleh dipelajari dari sesiapa sahaja di rumah. Sudah pasti mereka yang tahu memasak boleh mengajar. Ia akan memudahkan dan lebih menjimatkan. Lebih-lebih lagi pada zaman informasi di hujung jari, agak mudah belajar memasak melalui Youtube YouTube.

Pengurusan masa adalah amat penting supaya mempunyai masa yang cukup untuk memasak dan membawa bekal tersebut tersebut ke tempat kerja. Mungkin masakan itu tidak panas atau tidak berapa segar selepas di bawa dibawa ke tempat kerja, namun ia tetap akan mengenyangkan. Yang penting, tidak ada wang dikeluarkan dari dompet saban hari untuk makan.

Pastikan boleh bangun lebih awal daripada biasa untuk memulakan kerja memasak. Jika boleh, biar masak sebelum tidur. Ini boleh menyenangkan dan akan mempunyai masa untuk tidur. Tidak perlu tergesa-gesa bangun pagi untuk memasak.

Sarapan pagi juga boleh dibuat di rumah. Sarapan ringkas seperti roti atau biskut sahaja sudah memadai. Mereka yang bekerja membanting tulang empat kerat boleh makan lebih daripada itu.

Jika seseorang itu berbelanja sebanyak dua puluh ringgit sehari untuk sarapan dan makan tengah hari di kedai, dengan membawa bekal dari rumah dia dapat makan sebanyak empat hingga lima kali dengan jumlah itu.

Fikir-fikirkanlah taktik ini ke arah penjimatan.

[M. Mahendran dilahirkan di Bentong, Pahang. Beliau berkecimpung dalam bidang penulisan cerpen Bahasa Malaysia dan Tamil sejak tahun 1987. Karupaya (2018) ialah kumpulan cerpen sulung beliau manakala Thalaivar (2021) kumpulan cerpen bahasa Tamil. Mahendran salah seorang pengasas Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan) pada tahun 1999 dan beliau dipilih memegang jawatan pengerusi pada tahun 2023. Karya-karya Mahendran boleh dibaca di portal Sastera Kavyan dan Eksentrika.]